#Grenzen?Boundaries!

16 okt. 2021

Elk jaar in oktober bundelen LOKO en verschillende partners hun krachten om de Leuvense student te sensibiliseren op vlak van een thema dat verbonden is aan het uitgaansleven. Dit jaar werd er door de studentenvertegenwoordigers gekozen voor het thema Grensoverschrijdend Gedrag.

Image1

#Grenzen?Boundaries! - Sensibiliseringscampagne tegen grensoverschrijdend gedrag

Elk jaar in oktober bundelen LOKO en verschillende partners hun krachten om de Leuvense student te sensibiliseren op vlak van een thema dat verbonden is aan het uitgaansleven. Dit jaar werd er door de studentenvertegenwoordigers gekozen voor het thema Grensoverschrijdend Gedrag. Dit thema betreft zowel seksueel grensoverschrijdend gedrag als geweld en discriminatie. Tijdens de campagne #Grenzen?Boundaries! worden verschillende activiteiten georganiseerd met als doel het onderwerp voor de student bespreekbaar te maken en grijze zones die er nog zijn op te klaren.

Samen met stad Leuven, KU Leuven, UCLL, Politiezone Leuven, LUCA school of arts en Sensoa lanceert LOKO een sensibiliseringscampagne rondom grensoverschrijdend gedrag. Dit thema speelt vandaag de dag nog steeds een relevante rol in het leven van een student. Ondanks de aanwezigheid van grensoverschrijdend gedrag weten vele studenten niet goed waar ze terecht kunnen en welke actie ze kunnen ondernemen. De aangiftebereidheid is dan ook niet al te hoog, wat waarschijnlijk komt door voorvallen die in grijze zones gesitueerd zijn.

Gedurende oktober worden er verschillende activiteiten georganiseerd op de campussen in Leuven en Heverlee. Maandag vond het eerste evenement plaats waarbij LOKO, schepen van studentenzaken Thomas Van Oppens en studenteninspecteur Gil Vanommeslaeghe cactussen uitdelen als een metafoor voor grensoverschrijdend succes en zorgde alvast voor een vliegende start. Maar liefst ruim 600 cactussen werden aan studenten uitgedeeld.

In de week rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag staan verder nog verschillende bezoeken aan campussen op de planning. Hierbij worden er nog cactussen uitgedeeld en krijgen studenten de kans om hun boodschap rondom het thema op een whiteboard te schrijven. De daaropvolgende week staat in het thema van agressie, intimidatie en geweld waarbij er in samenwerking met de politie en de preventiedienst een workshop de-escalatie wordt gegeven. De laatste week wordt er ingezet op andere vormen van grensoverschrijdend gedrag zoals racisme of discriminatie. Hiernaast werkt LOKO samen met Sensoa die in dezelfde periode hun eigen campagne rond seksueel grensoverschrijdend gedrag organiseren. Zij zullen een vorming organiseren voor de studentenverenigingen die zal gaan over omstanders bij grensoverschrijdend gedrag zodat zij op hun beurt hun vormingen kunnen geven aan hun leden.

Hou zeker onze sociale mediakanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van de campagne!

Andere interessante artikels

Contact opnemen?

Heb je een vraag, opmerking of wil gewoon even fijn bijpraten? Neem contact op met ons of spring eens binnen!