Leuvense Studentenverenigingen vinden zichzelf opnieuw uit

Kringen
30 mrt. 2021

Studentenorganisaties zijn inventief en voorzien een gevarieerd aanbod aan activiteiten

Thinkabroad1 Copyright Joppe Ruts LOKO

De Leuvense studentenorganisaties hebben allesbehalve stilgezeten tijdens dit grotendeels digitale academiejaar. De restricties dwongen de studenten tot het bedenken van creatieve en originele alternatieven zoals een grootschalige sportcompetitie via Strava, een heuse online speurtocht of gezellige wekelijkse kooksessies. Ook staken de verenigingen hun traditionele evenementen in een nieuw jasje. Zo moesten gekende concepten als jobbeurzen, Het Groot Kopstukkendebat of de SOS Blok campagne niet inboeten aan kwaliteit, maar wonnen ze vaak zelfs aan succes. Meer dan ooit sloegen verschillende organisaties de handen in elkaar om een meerwaarde te kunnen bieden in het Leuvense studentenlandschap. KU Leuven Rector Luc Sels en Klaas Vansteenhuyse van UCLL tonen daarvoor veel bewondering.

De Leuvense studentenverenigingen toonden in dit academiejaar in volle pandemie hun weerbaarheid ondanks de beperkte mogelijkheden. Onmiddellijk kwamen er in alle organisaties digitaal werkgroepen samen om na te denken op welke manieren ze studenten konden ondersteunen of ontspanning bieden. Luc Sels, rector van de KU Leuven, heeft hier veel bewondering voor: “Ik stel me vaak de vraag hoe ik als student omgegaan zou zijn met deze pandemie, mocht ze in de late jaren tachtig in plaats van in 2020 losgebarsten zijn. Oprecht, ik weet het niet. De denkoefening leidt altijd tot grote bewondering voor de veerkracht van onze studenten en tot enorme erkentelijkheid voor wat ze opofferen voor de volksgezondheid.

Er is nu wel het digitale kanaal, dat was er niet in mijn studententijd. Het is hartverwarmend om te zien hoe de Leuvense studentenverenigingen daar creatief gebruik van maken om, wat ze nog beperkt op de campus kunnen doen, aan te vullen. Met een rijkgeschakeerd aanbod: door de student, voor de student. Het maakt een wereld van verschil voor heel veel jonge mensen en voor de ganse universiteit. Hoed af!” Ook Klaas Vansteenhuyse, hoofd onderwijs en studenten van UCLL, bewondert de grote wendbaarheid in het onderwijs, zowel bij studenten als bij personeel. Hij benadrukt: “Het is fantastisch om te merken dat de studenten spontaan evenementen organiseren om hun medestudenten van broodnodige sociale verbinding te voorzien.”

Loko background

Een mooi voorbeeld van de inventiviteit bij de studentenorganisaties vormt het evenement Battle of the Strava’s. 28 kringen en twee kringoverkoepelende organisaties sloegen de handen in elkaar om een grootschalige loopwedstrijd te organiseren. Tijdens deze competitie via het Strava-platform liepen de Leuvense studenten op vijf dagen tijd 78000 kilometer en trok Apolloon aan het langste eind. “We hadden nooit kunnen denken dat het evenement zo’n grote verbondenheid zou teweegbrengen bij de studenten”, volgens Marnik De Bont, Coördinator Sport bij LOKO. Tijdens dit evenement stond mentale gezondheid dan ook centraal. Deze focus was trouwens de rode draad doorheen vrijwel alle grotere evenementen in het Leuvense studentenlandschap. Wegens succes wordt dit concept Vlaanderenbreed getrokken in het tweede semester. Op dit moment nemen de Leuvense studenten het op tegen studenten van andere steden in de Battle of the Students, the Strava Edition.

Loko background

Uiteraard organiseerden de studentenorganisaties nog veel meer dan enkel sportieve activiteiten. Zo waren er ook verschillende campagnes zoals SOS Blok die een lichtpuntje probeerden te vormen tijdens de examenperiode. Maar ook de Think Abroad week kreeg met een reeks livestreams een succesvol digitaal alternatief. Dit initiatief van LOKO, 8 kringen en 6 international students associations bracht internationale en Belgische studenten dichter bij elkaar op ludieke doch leerrijke wijze. Cultuurliefhebbers kunnen dan weer momenteel genieten van Ithaka, een kunstenfestival voor en door studenten dat dit jaar bestaat uit enerzijds een Online 360° Expo opgenomen in de wondermooie gangen van de Abdij van Keizersberg en anderzijds een openluchtexpo in vitrines van Leuvense handelaars. Daarnaast zijn er ook kleinschalige evenementen zoals wekelijkse kooksessies of digitale spelletjesavonden. “We hadden de keuze om op te geven en niets te organiseren of innoveren en te blijven doorgaan. Ik ben heel blij dat iedereen massaal voor dat laatste heeft gekozen”, aldus Brent Monette, kringcoördinator van Politika. Ook konden de verenigingen op een veilige manier wandelingen faciliteren zodat studenten op een risicoloze manier nog steeds nieuwe vrienden konden maken. Voor het vervolg van het tweede semester hopen de Leuvense studentenorganisaties het vertrouwen te krijgen om, zodra de pandemische situatie het toelaat, naast het faciliteren wandelingen ook weer op een veilige manier andere evenementen te kunnen organiseren. De capaciteiten, de knowhow en de wil om terug activiteiten te organiseren is duidelijk aanwezig. Zo kunnen ze zichzelf nog meer op de kaart zetten, wat belangrijk is om nieuwe leden te werven. Een goede opvolging is namelijk noodzakelijk om er volgend jaar weer te staan om van ieders studententijd een onvergetelijk hoofdstuk te maken.

Andere interessante artikels

Contact opnemen?

Heb je een vraag, opmerking of wil gewoon even fijn bijpraten? Neem contact op met ons of spring eens binnen!