Reactie na ondertekening doopcharter

Overlastpreventie
01 feb. 2019

Gisteren verstreek de deadline die studentenverenigingen kregen om het verstrengde doopcharter te ondertekenen naar aanleiding van het doopincident bij Reuzegom.

1d382d6fee10c9d7cb498b83f9eb6fc7 ladeuze 002

Gisteren verstreek de deadline die studentenverenigingen kregen om het verstrengde doopcharter te ondertekenen naar aanleiding van het doopincident bij Reuzegom. Alle erkende studentenverenigingen ondertekenden dit document zoals ze voordien steeds deden. Recent ondertekenden de meisjesclubs dit eveneens. De jongensclubs weigerden dit ondanks de gegeven deadline.

Als auteurs en partners van dit samenwerkingsverband geven we vanuit LOKO, de Leuvense studentenkoepel, graag de volgende reactie op de recente ontwikkelingen:

Enerzijds willen we de clubs van het Meisjesseniorenkonvent bedanken voor de ondertekening van het doopcharter, het engagement dat ze hebben opgenomen en de wijze waarop ze woord hebben gehouden na het overleg in december. De stap die ze zetten vormt een erg belangrijk signaal, hetgeen we als studentenkoepel ten zeerste waarderen.

Anderzijds wensen we mee te delen dat we de niet-ondertekening van de mannelijke clubs, gegroepeerd door het Seniorenkonvent (SK) ten zeerste afkeuren. Dat het bestaande doopcharter geldt voor alle studenten staat voor ons niet ter discussie. Onderhandelen over het charter, eenvoudige basisbepalingen op vlak van verantwoord gedrag en menselijke waardigheid, vormt voor ons dan ook geen optie.

We verwachten dat het SK de gemaakte afspraken nakomt. Dit niet doen impliceert ernstige woordbreuk waarop we een krachtig signaal vanuit de instellingen verwachten. De clubs van het SK beloofden in december nog voor camera’s dat ze het doopcharter zouden ondertekenen, dat blijkt nu niet zo. Het kan niet langer dat een kleine minderheid van studenten zichzelf een carte blanche toemeet op vlak van veiligheid en respect voor de medemens.

Andere interessante artikels

Contact opnemen?

Heb je een vraag, opmerking of wil gewoon even fijn bijpraten? Neem contact op met ons of spring eens binnen!