RvB Velo

Ben je geboeid door het concept van de sociale economie? Wil je ervaring opdoen in het zetelen in een echte raad van bestuur? Ben je begaan met het concept duurzame mobiliteit en wil je je inzetten voor de vertegenwoordiging van de Leuvense student in dé vzw bij uitstek die zich hiermee bezighoudt? Dan is een vaste plaats in de RvB van Velo vzw iets voor jou.

Je dient er in de eerste plaats je medestudent mee, maar doet zelf ook heel wat ervaring op in het voorbereiden van en deelnemen aan een raad van bestuur, iets wat op de arbeidsmarkt enorm gesmaakt wordt en je meteen een streepje voor geeft.

Dit mandaat doe je normaal gezien in combinatie met het mandaat mobiliteit.

Tijdsbesteding
Je bent mee met de initiatieven en de projecten binnen Velo.
Je detecteert problemen als die zich stellen en je werkt daarbij oplossingsgericht.
Je blijft op de hoogte van de gebeurtenissen inzake belangrijke dossiers en ontwikkelingen.
Je ontvangt en leest verslagen en documenten met betrekking tot de RvB's.
Je licht de Algemene Vergadering in over de stand van zaken.

Wat wordt er van je verwacht?
Je zet je in als gemotiveerde vrijwilliger met loyaliteit naar LOKO toe. Je zet het vertegenwoordigen van studenten steeds op de eerste plaats en ondersteunt je LOKO-collega's waar mogelijk.

Wat voor profiel zoeken we?
We zoeken geëngageerde en integere studentenvertegenwoordigers met verantwoordelijkheidszin. Je kan zelfstandig werken en hebt of maakt een voeling met de concepten van mobiliteit, duurzaamheid en sociale economie. Een beperkte basis economisch inzicht is een meerwaarde.

Wat krijg je ervoor terug?
Lid zijn van LOKO is deel uitmaken van een supertof team vol gemotiveerde studenten. Je kan effectieve verbeteringen verwezenlijken voor de Leuvense studenten en leert nuttige skills bij voor later in je leven.

Vergaderingen
Als medewerker bij LOKO hoor je ook een aantal vergaderingen bij te wonen. De hoeveelheid vergaderingen kan erg uitgebreid lijken. In de praktijk zijn ze gewoonlijk goed gespreid en valt het allemaal nog wel mee. Als je een keer niet kan, is dat ook geen ramp.

Algemeen Bureau
Als mandataris ben je lid van het Algemeen Bureau. Daar komen alle medewerkers van LOKO samen en wordt de vooruitgang besproken die de afgelopen twee weken gemaakt is. Het Algemeen Bureau, of AB, komt tweewekelijks samen op maandagavond, tijdens de lesweken. Het AB wordt altijd gevolgd door een kleine teambuilding: het après AB.

Algemene Vergadering/WV Studentenbeleid
Afwisselend met het AB vindt ook de Algemene Vergadering/WV Studentenbeleid plaats. Deze is altijd op vrijdagavond, om de twee weken (tijdens de lesweken). Daar komen alle studentenvertegenwoordigers van de kringen samen om standpunten in te nemen en de knoop door te hakken over zaken die hun studenten aanbelangen. Daar ben je nodig om een bepaald agendapunt voor te stellen, of om je collega's mentaal te steunen. Op de Algemene Vergadering worden bestuurszaken van de organisatie besproken, op de WV Studentenbeleid gaat het over de vertegenwoordigingsmaterie. Na de AV/WV trekken we naar een fakbar om elkaar wat beter te leren kennen.

Mandaatsvergaderingen
Afhankelijk van je functie, maak je ook deel uit van die vergaderingen waar je specifiek voor verkozen wordt.

Je zetelt in de RvB van Velo, die vijf keer per academiejaar doorgaat, en de AV van Velo, die twee keer per jaar doorgaat. Dit is heel goed doenbaar in combinatie met de vergaderingen voor het mandaat mobiliteit.

Plaatsen
2

Teamgenoten
Je werkt samen met je coördinator, in dit geval de voorzitter van LOKO, en de andere studentenvertegenwoordiger in de RvB van Velo.

Hoe werkt de aanstelling?
Je komt langs op LOKO, bij voorkeur op één van de wervingsavonden, of maakt een afspraak. Daar word je samen gezet met iemand die op dit moment de functie uitoefent, en die legt je uit wat het verder inhoudt; brengt je op de hoogte van recente dossiers; en geeft je de vragen die je moet voorbereiden voor je verkiezing.

Daarna doorloop je de verkiezingsprocedure op de Algemene Vergadering.

Verkiezingsvragen
Velo is een VZW die ingebed zit in de sociale economie? Wat was het initiële doel van die sociale economie en welke structurele problemen brengt dat op zich moment met zich mee? 

Situatie: "Op een Raad van Bestuur van Velo komt naar voren dat Velo meer wil gaan inzetten op het herstel en verhuur van fietsen aan bedrijven om hun financiële situatie op te krikken. Op die manier kunnen ze nog steeds hun tak "studentenuitleen" behouden, zij het dan wel dat hier minder personeel voor zal zijn." Welke stappen onderneem je bij het horen van deze informatie en welke gevaren zie je? 

Op welke manieren kan Velo volgens jou zijn werking verder uitbreiden ten voordele van studenten? 

Welke vier partners hebben Velo destijds opgericht en wat is de incentive van elk van hen? 
Wat zijn de "buspasmiddelen"? Vanwaar komen deze buspasmiddelen? En waarvoor kunnen ze ingezet worden? 

Welke grote mobiliteitsuitdagingen zie je voor de stad Leuven op vlak van studentenmobiliteit? 

Situatie: "Van de mobiliteitsadviseur van de KU Leuven hoor je informeel dat de KU Leuven er aan denkt om alle fietsen die in Leuven niet reglementair gestald staan (d.w.z. niet in een fietsenstalling), een GAS-boete op te leggen." Welke stappen onderneem je als mobiliteitsmandataris? 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x